diumenge, 3 juny de 2012

Tornada a Tossa de Mar de la mà de Nancy Johnston i el seu Hotel a la costa


 Fa uns quinze dies vaig anar a Tossa de Mar i no vaig poder estar de recordar el llibre que havia llegit a l’hivern i que se centrava en la vida d’aquesta població de la costa. Un hotel a la costa (Tossa de Mar, 1934-1939) és un llibre de Nancy Johnston publicat per primera vegada en anglès com a Hotel in Spain l’any 1937, la primera part i Hotel in flight l’any 1939, la segona. És una llàstima que hagin hagut de passar setanta anys per tenir-ne una edició en català, però suposo que mai no és tard i val la pena que s’hagi acabat publicant al nostre país.
Nancy Johnstone i el seu marit Archie van comprar un terreny a Tossa i hi van construir un hotel l’any 1934, quan aquest racó de la Costa Brava era un refugi d’artistes i hi començaven a arribar els primers turistes. La primera part del llibre explica sobretot la relació del matrimoni anglès amb la gent del poble i amb els refugiats alemanys que viuen també a Tossa. És una part divertida, que retrata els catalans des del punt de vista d’una jove anglesa dels anys trenta.
La segona part, però, descriu l’aposta del matrimoni per quedar-se al país malgrat l’esclat de la guerra i la transformació de l’hotel en una colònia per a nens refugiats. Les anades i vingudes de Barcelona, els bombardeigs i la por als feixistes fa que els Johnstone acabin fugint amb seixanta nens cap a França. És una part del llibre dura i que m’ha acabat fent vessar unes quantes llàgrimes: els camins plens de gent ferida i morta de gana, les condicions dels camps de concentració i tot el que comporta la derrota està descrit en les darreres pàgines del llibre.
L’editor, Miquel Berga afegeix un Post-scriptum molt interessant en què ens explica quin va ser el futur immediat de la majoria de personatges que passen per la història, real i interessantíssima, de la Nancy Johnstone. Un llibre, doncs, que és una petita joia que s’afegeix a la memòria d’un temps que no ens podem permetre oblidar.
I jo vaig tornar a passejar-me per Tossa intentant descobrir què en quedava d’aquella petita vila que als anys trenta va acollir als Johnston. Feia un dia una mica tapat quan hi vaig arribar i em va costar distingir el lloc on hi havia hagut l’hotel, perquè ara la muntanya era tota edificada i l’edifici ja no era igual que quan l’havien construït. El mar estava enrabiat i llançava escuma cap als pocs que s’atrevien a passejar per la sorra, però de mica en mica va anar sortint el sol i va començar a tenyir de colors les muralles de la vila vella. Hi vam fer cap, i vaig poder tornar a caminar pels carrerons de còdols amb cases de pedra vella i amb alguna finestra gòtica que intentava passar desapercebuda. El verd fosc dels pins competia amb el blau intens que mostrava el mar i que vaig poder veure des del far. I els canons, ara reduïts a armes de joguina, només servien perquè els visitants ens hi féssim fotos que immortalitzessin el dia festiu.
Encara pensava en els Johnston i en com havien hagut de marxar, quan van desaparèixer tots els núvols i el cel es va anar tornant més blau cada vegada, el sol va lluir amb més força i la sorra brillava tot convidant els banyistes a rebolcar-s’hi. Semblava que algú hagués tocat un interruptor i hagués donat vida a aquell racó de la Costa Brava que encara presumia de ser l’únic del litoral català que conservava les muralles medievals emmerletades.
La història de la vila va molt més enllà que la descripció que en pogués fer Nancy Johnston a finals dels anys trenta, però jo aquesta vegada hi havia anat després de llegir el llibre i l’havia redescobert. Potser un altre dia hi tornaré després de veure Pandora i l’holandès errant i hi buscaré la petja que hi va deixar Ava Gardner a principis dels cinquanta. Segurament, però, no calen gaires excuses per deixar-se perdre pels carrers i les placetes de la Vila Vella de Tossa.

1 comentari:

  1. Sóc Carles de PRINTCOLOR. Ara fem una promoció a blogs. ¿Voldries tenir gratis un llibre en tapa dura del teu blog?
    Gràcies (cvallsca@gmail.com)

    ResponElimina